Σύνοψη

O 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, του Μανώλη, ο οποίος την κακοποιεί συστηματικά. Η ιστορία ξεκινά το βράδυ της μεγάλης απόδρασης, όταν ο Ιάκωβος καταφέρνει να θέσει σε εφαρμογή το προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο διαφυγής της μητέρας του και του ίδιου από την πατρική εστία. Το ίδιο απόγευμα ο Ιάκωβος βλέπει ένα σημαδιακό όνειρο, που του δίνει κουράγιο και τον παρακινεί να ενεργήσει. Σε αυτό το όνειρο, το κόμικ που σχεδιάζει ο Ιάκωβος στον ελεύθερό του χρόνο, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο "The Noir Project", ζωντανεύει, και οι χαρακτήρες, που καθρεφτίζουν τη νοσηρή πραγματικότητα στην οποία ζει, προμηνύουν, με ένα συμβολικό τρόπο, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν...

Ο Στόχος της Ταινίας

Το "Noir Project" είναι μία ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία, ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων με έντονο το στοιχείο του σασπένς. Συνδυάζοντας με ιδιαίτερη πρωτοτυπία το animation με τη δράση των ηθοποιών και μέσα από μια ισχυρή αφηγηματική δομή, αποπνέει ελπίδα και αναδύει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Στόχος αυτής της ταινίας, πέρα από την καλλιτεχνική της καινοτομία, είναι η δραστηριοποίηση της κοινωνίας απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αυξάνεται ραγδαία. Το μήνυμα της ταινίας είναι αισιόδοξο, προβάλλοντας τη δυνατότητα απόδρασης από τον κύκλο της βίας και παρακινώντας τα «θύματα» να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι στο δυνάστη τους. Η κινητοποίηση του κόσμου θα επιτευχθεί και με την συνεργασία και υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων και φιλανθρωπικών σωματείων, τόσο κατά την παραγωγή της ταινίας όσο και κατά την διανομή της στα φεστιβάλ και αλλού, με δράσεις ενημέρωσης, συζητήσεις κ.α.